Kirtan och Binghi


För information om när vi håller nästa kirtan och binghi besök vår facebooksida:

https://www.facebook.com/Cirklar

Klara och Truls spelar hos Cirklar

Vi råkade hamna på en spelning med Klara & Truls för ett tag sedan och blev helt hänförda av deras musik, närvaro, skicklighet och kärlek som de har för den musiktraditionen de spelar.

Det var magiskt och förtrollande! Nu har vi äran att få Truls och Klara på besök för att ge oss en intim spelning som tar oss med på en musikalisk resa in i en svunnen tid.

Om Klara & Truls
Truls Levenstam & Klara Ahlersten spelar hundra år gammal blues på gitarr och sång. Med respekt för traditionen undersöker de blues från en tid innan den hade tagit sin nuvarande form. Duon har en bakgrund inom improvisationsmusik och ett nördigt intresse för det förra seklets Amerika. Med nyfikenhet och våghalsighet tar de sig an den gamla traditionen där de behåller bluesens historieberättande och betoning på känslosång.

Videoklipp med Klara & Truls
https://www.youtube.com/watch?v=09YBXCg6Mp8

Innan Klara & Truls börjar spela kommer vi att ha en Kirtan. På en Kirtan sjunger man mantra tillsammans. De mantra man sjunger är ofta korta och de upprepas om och om till enkla melodier. När man på en kirtan tillsammans sjunger mantra får man ta del av musikens påverkan men också av mantras djupa effekt. Repetition av mantra bidrar till att mentala och emotionella spänningar frigörs, sinnet blir i och med detta mer klart och fokuserat. Man lämnar ofta en kirtan med ett centrerat och upplyft sinnestillstånd. Kirtan är för alla, man behöver inte kunna sjunga eller spela något instrument för att delta.

Program för kvällen:
17:00-18.00 Kirtan
18.30-19.30 Klara & Truls

Plats: Uxås 276, Lilla Edet

Pris: 200kr
Anmäl dig härNyabinghi musik är en blandning av Gospel och västafrikanska trummor. Den utgår ifrån Burru trummor och Rytmen som spelas brukar kallas Binghi.
Inom Rastafari rörelsen använder man sig av Binghi och Burru trummor i en ceremoni som kallas Groundation. Man brukar hålla i Binghi och Groundation under Sabbaten som firas på lördagar inom Rastafarirörelsen. Rytmen utgår från hjärtslaget och anses vara en helig rytm, den är också grunden till Reggaemusiken. Under en Binghi sjunger man också traditionella chants som finns inom Rastafarirörelsen.

Binghi är en relativt enkel rytm att spela och chants är också enkla att ta till sig.

På en Kirtan sjunger man mantra tillsammans. De mantra man sjunger är ofta korta och de upprepas om och om till enkla melodier.

Mantra är ljudvibrationer som påverkar kropp och sinne. Repetition av mantra bidrar till att mentala och emotionella spänningar frigörs, sinnet blir i och med detta mer klart och fokuserat.

Kirtan är för alla, man behöver inte kunna sjunga för att delta.